En varg har observerats i Bodens kommun. Det bekräftas av länsstyrelsens naturvårdsbevakare. Foto: Heiko Junge/TT

Varg bekräftad i Norrbotten: ”Svårt att spåra den”

Uppdaterad
Publicerad

En varg har observerats av allmänheten i Kusån i Bodens kommun och länsstyrelsen bekräftar att det stämmer.

– Vi har spårat vargen några kilometer, men på grund av snöbristen är det svårt att veta vargens exakta plats, säger rovdjurshandläggare Alexander Winiger.

Naturbevakarna har varit ute och synat markerna där vargen har synts till.

– Vi har visserligen inget DNA efter spillning eller urin men spårmönstret och djurens beteende visar att det är en varg.

Dåliga spårförhållanden

Vargar rör sig över stora områden och var vargen befinner sig är svårt att veta. En vandringsvarg som inte etablerat ett revir kan röra sig flera mil per dygn.

–  Vi väntar på bättre spårförhållanden. Just nu är det väldigt lite snö i skogen och det gör det svårt att följa vargen. Vi vet inte heller vad det är för en sorts varg men vi kan utgå från att den är på vandring och då uppehåller de sig sällan i samma område någon längre tid, säger Alexander Winiger.

Tidigare vargrapporter

I Norrbotten har det varit ett antal vargrapporter under senare år.

–  I fjol var det två olika individer som rörde sig i länet och för två år sedan var det fyra individer. Historiskt har det alltid rört sig om enstaka individer och det brukar befinns sig här under en kortare period då det ofta är vandringvargar, säger Alexander Winiger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.