• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Två av de involverade forskarna är Luleå tekniska universitets professorer i atmosfärsvetenskap, Javier Martín-Torres och Maria-Paz Zorzano.

Varierande syrehalter på Mars – indikerar att något producerar syret

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att halterna av syre på Mars varierar – men varför är ett mysterium som återstår för forskarna att lösa.
– Vi vet ännu inte vad som gör att det på våren och sommaren produceras ett överskott av syre i Mars atmosfär, säger Javier Martín-Torres, professor i atmosfärsvetenskap, som är en av de två inblandade forskarna från Luleå tekniska universitet, tillsammans med Maria-Paz Zorzano.

Enligt den nya forskningsstudien stiger syrehalten i atmosfären på Mars med 30 procent på våren och sommaren, för att sedan sjunka under hösten.

I sex års tid har ett instrument på NASA:s mobila forskningsfarkost Curiosity tagit prover och analyserat sammansättningen av luften på Mars och enligt den nya studien varierar mängden syre som tillförs Mars atmosfär över tid. Detta indikerar att något producerar syret – men att halten sedan sjunker. Enligt forskarna finns en betydande säsongs- och mellanårsvariabilitet.

Både förbryllar och fascinerar

Utsläpp av metangas på Mars var något som överraskade världens forskare tidigare i år – nu är det syrenivåerna som förbryllar och fascinerar.

– Mätningarna visar att det fortfarande finns fotokemiska processer i atmosfären på Mars som är okända. Vi vet inte vad som producerar överskottet av syre på våren och sommaren. För närvarande är den mest troliga källan till överskottet den martianska jorden, men vi har ännu ingen aning om vad det i så fall är i jorden som släpper ut så mycket syre i atmosfären, säger Javier Martín-Torres.

Gedigen kartläggning

Javier Martín-Torres konstaterar att de nya forskningsfynden väcker många frågor, som förhoppningsvis kan besvaras genom ytterligare mätningar och observationer gjorda med hjälp av instrument på Mars.

– Ännu en gång visar detta att vi behöver mer forskning på plats innan vi kan skicka astronauter till Mars. Du släpper ju inte iväg dina barn på en omfattande expedition utan att ha någon vetskap om platsen de ska till. Vi behöver en gedigen kartläggning av miljön på Mars innan vi skickar människor dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer