I Jokkmokk är det snart dags för världens renskötare att mötas. Den förra världskongressen för renskötare hölls i inre Mongoliet, Kina. Bilden är därifrån. Foto: Svein D. Mathisen

Världskongress för renskötare

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag startar Association of World Reindeers Herders världskongress i Jokkmokk.

Representanter från Kanada, Ryssland, Kina, Mongoliet, Skottland och de samiska områdena samlas till den sjätte kongressen för renskötare som är det högst beslutande organet för Association of World Reindeers Herders (WRH).

– Under kongressen skrivs en deklaration som definierar världens renskötares gemensamma politiska mål och utgör grunden för de frågor som organisationen ska arbeta, säger Mikhail Pogoadaev, styrelseordförande för WRH i ett pressmeddelande som Sameradion & SVT Sápmi skriver om.

400 deltagare

Teman under kongressen är bland annat renen och renskötarens hälsa, mattraditioner och utbildning och forskning. Pogoadaev förklarar att urfolken i Ryssland och Mongoliet är mycket intresserade av hur Laponia förvaltas eftersom den ses som ett exempel på hur urfolk inkluderas i förvaltning och beslutsfattande istället för att uteslutas som händer i vissa renskötselområden.

Närmare 400 deltagare väntas till kongressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.