Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du när de tävlande i världsmästerskapen i Snöslungerace kämpar sig igenom en 20 meter lång snöhög. Foto: Alex Olofsson

Världsmästerskapen i Snöslungerace är igång: ”Kirunaborna älskar det”

Uppdaterad
Publicerad

Snöfestivalen pågår för fullt mitt i Kirunas statskärna sedan i onsdags. Och idag drog Kirunabornas höjdpunkt snöslungeracet igång där maskinhandlare gör upp i årets kanske tokigaste tävling.

– Snöskottning har varit en börda för många här men nu gör vi något kul av det, säger arrangören Alex Olofsson.

Kiruna snöfestival som funnits sedan 1986 är vida känd och rankas högt i de internationella resemagasinen. Här pågår det flitigt med olika snöaktiviteter som isklättring, snöbad, hundspann, snösamtal, mobil bastu och snöcircus. Och det största dragplåsteret: Kirunas Internationella Snöskulpturtävling, som årligen lockar konstnärer från hela världen till gruvstaden.

– Vi är inte världens största festival men vi brukar säga att vi är den mysigaste och jag tror att det som lockar många internationella gäster är styrkan i det äkta arktiska. Här har vi riktigt snö utan några kemikalier, säger Alex Olofsson.

Ska ta sig igenom en 20 meter lång snöhög

Men höjdpunkten för många Kirunabor är ändå snöslungeracet som återkommit sedan 2014.  Idén med sporten är enkel: De tävlande ska ta sig igenom en 20 meter lång snöhög med en höjd på ungefär 40 centimeter. Föraren som först tar sig igenom snöhögen vinner loppet och koras till världsmästare.

– Kirunaborna älskar det och deltagarna gör sitt absoluta yttersta för att vinna.

Men varför tror du att Kirunaborna fastnat så pass för det här?

 – För vi har vänt på något som många kanske tyckt har varit jobbigt. Här blir det istället kul och positivt att skotta snö, säger Alex Olofsson.

Snöfestivalen pågår fram till på Söndag.

I videon ser du när de tävlande kämpar sig igenom en 20 meter lång snöhög

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.