Glada Vuollerimbor

Rekordet i Vuollerim

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans lyckades bybor och besökande gäster göra 2651 islyktor och slog därmed världsrekord i ”största islykteinstallationen”.

Av Vuollerimbygdens ca 800 invånare var det många som engagerade sig på ett eller annat sätt för att slå rekordet.  Sammanlagt tändes 2651 islyktor som samtidigt och strålade i vintermörkret. Senare rapporteras det att ytterligare minst 1000 islyktor brann i övriga delar av byn.

-Stort grattis till byn! Det är roligt för hela kommunen att sådana här evenemang genomförs och att det får en sådan uppmärksamhet, säger Stefan Andersson till Nordnytt.

Tio år gammal tradition

Nancy Larsson som var en av dem som startade traditionen att smycka Vuollerimbygden med islyktor för tio år sedan, hon är också väldigt nöjd.

-Det är fantastiskt! Så många människor har ställt upp. Det var makalöst att se hur många som kom och var med och jobbade under världsrekorddagen. Många placerade ut islyktor, andra tände ljus och bar ut dem i hinkar. Jag kände bara igen hälften – resten var gäster i bygden, berättar hon.

Omfattande bevismaterial

Att genomföra ett officiellt Guinness Världsrekordförsök kräver sin by. Av de ca 1000 rekordförsök som sker varje vecka är det bara en bråkdel som blir godkända. Förutom att lyckas med själva rekordet kräver Guinness mycket rigorösa bevismaterial och vittnesmål av såväl  kontrollräknare som rekordförsöksansvariga för att godkänna rekordet. En hel pärm med ifyllda blanketter, kartor över området, samt foton och bevisfilmer lämnades in för godkännande till Guinness kontor i London av två av bygdens ungdomar som fanns på plats. Världsrekordet kommer att firas med ett tårtkalas på Folkets Hus i Vuollerim den 10 april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.