Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trädgården i Jokkmokk ska bestå av sex delar och målsättningen är att kunna odla på samma sätt som i södra Sverige. Hör mer i klippet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Världsunik trädgård i midnattssol ska locka turister till Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Midnattssolens trädgård i Jokkmokk ska bjuda besökaren på de fyra årstidernas kontraster. Det är den kände landskapsarkitekten Ulf Nordfjell som står bakom den världsunika trädgården som beräknas kosta 150 miljoner kronor.

Målet med trädgården är att skapa en attraktiv natur- och trädgårdsupplevelse och den kommer att bestå av sex delar.

– Vi kommer att visa att vi kan odla och göra lika mycket som i södra Sverige och det på grund av midnattssolen. Det här kommer att bli fantastiskt, säger Ann Enberg, fritidschef på Jokkmokks kommun. 

Delta med bäcken rinner igenom

Förstudien drog i gång i augusti 2019 och kommer att avslutas under 2021. Sedan har en insamlingsstiftelse skapats för Midnattssolens trädgård, som kommer att kosta cirka 150 miljoner kronor.

– Den nuvarande fjällbotaniska trädgården kommer att vara en del. Sedan kommer det även att finnas en köksträdgård, lekpark, lavträdgård, ett delta med bäcken som rinner genom trädgården och så klart ett entréområde, berättar Enberg. 

Om allt går enligt planerna så kommer anläggningen vara klar för invigning under år 2025.

I klippet berättar Mats Wennberg, kultur- och fritidsnämnden, vad man hoppas på från kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer