Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla måste vara beredda på uppoffringar” – hör friluftssamordnaren Victoria Bystedt om vad rapporten om de varmare vintrarna i fjällen betyder för hennes arbete. Foto: Hans Sternlund/SVT

Varmare vintrar i fjällen – nu måste friluftslivet anpassas

Publicerad

En ny rapport som länsstyrelsen i Norrbotten har beställt visar att vintrarna i fjällen blir varmare och kortare.

– Vi behöver fundera på hur vi ska jobba för att människor ska fortsätta kunna vara ute, säger friluftssamordnaren Victoria Bystedt.

Det är SMHI som har sammanställt utfallet av två olika scenarion när det gäller klimatet i Norrbotten i slutet av seklet.

I ett första scenario med en kraftfull klimatpolitik stiger medeltemperaturen med 3-4 grader vid kusten. I det andra, där utsläppen fortsätter att öka, handlar det om 4-6 grader varmare.

Nederbörden ökar med 50 procent

Ännu större blir förändringen i fjällen och allra mest märks det på vintern.

Antalet kalla dagar blir allt mer sällsynta och varma dagar ökar i frekvens. Nederbörden på vintern ökar med upp till 50 procent, vilket ger ökade flöden på våren.

Snösäsongen blir kortare och barmarksperioden förlängs. På en del platser blir det större snödjup, på andra platser mindre.

Trädgränsen flyttar allt högre upp på fjället och vegetationsperioden ökar med upp till två månader.

”Måste dra åt samma håll”

Kort sagt, livet kommer att förändras för dem som älskar att vara ute i fjällen under vintern.

– Det är jätteviktigt att människor kan fortsätta vara ute men med ansvar för klimatet. Vi måste dra åt samma håll, säger Victoria Bystedt, friluftssamordnare på länsstyrelsen.

I klippet berättar hon vad rapporten betyder för hennes arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.