Varnar för framtida väljarra(s)

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om förändrade uppdrag för sjukhusen drevs igenom med partipiskan och nu varnar regionrådet Anders Öberg (S) för framtida väljarras på grund av de interna bråken.

Kalixpolitikern och socialdemokraten Agneta Lipkin fick inte delta på regionstyrelsens möte för att hon är motståndare till förslaget som på sikt kan innebära nedskärningar vid Kalix och Kiruna sjukhus.

Hennes ersättare röstade ja och därmed blev det en knapp majoritet för förslaget, 8 röster mot 7.

”Man stannar hemma”

Regionrådet och gruppledaren Anders Öberg menar att det är viktigt att följa partilinjen och speciellt när det gäller viktiga vägval.

– Agneta Lipkin ville inte följa majoritetsbeslutet och då har vi den ordningen i vår grupp att man avstår från att delta. Det är de spelregler vi har. Man stannar hemma, säger han.

I ett internt mejl till ledamöterna och ersättarna i s-gruppen skriver han om turbulensen kring ärendet.

”Vi kommer tillbaka till gruppen med mer information, men ber er ha tålamod angående hanteringen. Som vi alla vet är det när vi i vår grupp eller parti inte klarar av att hantera frågor som vi alla blir förlorare.” skriver Anders Öberg.

”Sans och balans”

Agneta Lipkin är en av de som tagit emot mejlet.

– Inga kommentarer. Nu vill jag jobba med den här frågan internt, säger hon.

Anders Öberg är orolig över debattens konsekvenser eftersom den interna arbetsordningen på sociala medier kallas DDR-fasoner och brist på demokrati .

– Ett parti som bråkar internt och där man inte är överens om tagen har mycket svårare att få väljarnas förtroende. Det är viktigt att vi är professionella och att vi ska se till helheten. Vi ska ha sans och balans och följa de spelregler vi har kommit överens om.

Förslaget kan falla

I april kommer frågan upp på fullmäktige och då riskerar förslaget att falla på grund av Kirunapolitikerna Sten Nylén (S).

– Då hoppas säkert att jag också ska stanna hemma, men det nöjet ska jag inte ge dem. Jag åker ned till regionfullmäktige och jag kommer att rösta mot förslaget, säger han.

Men Anders Öberg är inne på att delar av förslaget, som koncentrationen av läkarresurserna för röntgen till Sunderbyn, Gällivare och Piteå  inte ska komma upp på regionfullmäktige.

– Som jag ser det är det inte en fråga för fullmäktige eftersom det inte är en verksamhetsförändring.

Kalixpolitikern Agneta Lipkin suckar tungt över det.

– Det är en av de saker som jag vänder mig mot i det här, säger hon.

Justerar protokollet

Men det förvånar verkligen oppositionsledaren Kenneth Backgård (NS).

– Jaha, säger jag. Den punkten fanns med bland beslutspunkterna som de godkände och beslutade om. Hur ska de förändra ett styrelsebeslut? Det går inte.

Kenneth Backgård ska justera regionstyrelsens protokoll på tisdag.

– Om det visar sig att de plockat bort den punkten så kommer jag inte att justera protokollet, säger Kenneth Backgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.