Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SMHI varnar för skyfall i stora delar av norra Norrlands inland under onsdagen. I klippet hör du Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT. Foto: Janerik Henriksson/TT, SVT

Varning för skyfall i stora delar av Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen väntas stora mängder regn under korta perioder i stora delar av norra Norrlands inland. SMHI varnar nu för att skyfall kan orsaka översvämningar, elavbrott och påverka trafiken.

– Det kommer jättemycket regn, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

SMHI har gått ut med en gul varning för skyfallsliknande regn. Varningen gäller mellan klockan 14.00 och 23.00 på onsdagen.

Varningen gäller för Norrbottens inland och norra delen av Västerbotten.

– Det kommer att vara stora lokala variationer. Det kan regna hemma hos dig så mycket att det blir översvämning, men några kilometer bort kan det vara betydligt mindre regn, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Kan bli översvämningar

Skyfallet kan innebära elavbrott, att trafiken påverkas och att exempelvis källare, dagvattensystem, vägar och viadukter översvämmas.

– Det handlar om mycket regn på kort tid. Det kan under bara en timme komma en bra bit över 50 mm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.