Bilden är från 1970-talet, men de värnpliktiga som syns på den har ingenting med olyckshändelsen att göra. Foto: Olle Lindeborg, TT arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Värnpliktig skadade ögat 1975 – får nu tusentals kronor i ersättning

Publicerad

En värnpliktig skadades när han fick ett vedträ i ögat år 1975. Mannen fick då ingen ersättning – men efter 47 år får han nu tusentals kronor.

Det var under mannens värnpliktstjänstgöring utanför Boden som han fick ett vedträ i ögat. Han satt som eldvakt och finklöv ved när olyckan inträffade:

”Ett vedträ sprätte upp med en vass kortända i mitt vänstra öga”, förklarar mannen.

Han fick dock ingen ersättning för skadan, men rekommenderades att återvända vid försämring.

”Inte läst någon roman”

Efter det har ärrbildningen i ögat och dess ständiga störning blivit permanent. Och med anledning av att skadan medfört både bestående men och synproblem ansökte mannen om ersättning – igen.

”Motljusskuggningen av ärren i ögat besvärar mig mer och mer nuförtiden. Det värsta med ögonskadan har varit förlusten av uthållig läsning. Jag har inte läst någon roman eller längre skrift sedan lumpen”, skriver han om sina besvär.

Han har även behövt avstå från flera fritidsintressen och beskriver det som en sorg.

Får 18 000 i skadestånd

Men efter 47 år kommer Försvarsmakten att betala ut totalt 18 000 kronor i ersättning till mannen för nedsatt arbetsförmåga.

Han ska även ha beviljats en livränta, alltså ersättning för förlorad arbetsinkomst vid arbetsskada, av Försäkringskassan från och med 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer