• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har nu att hantera en kraftig smittspridning av covid-19 i Norrbotten. Foto: SVT/Arkiv

Värsta covidspridningen i Norrbotten någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 ökar snabbt. I dag, måndag, vårdas 61 drabbade patienter på sjukhus runt om i Norrbotten

– Så många smittade har det aldrig varit hittills under pandemin, säger Anders Nystedt, länets smittskyddsläkare.

Den senaste lägesrapport över smittspridningen i Norrbotten är just färdigställd.

– Jag måste gå tillbaka ända till toppnoteringen den 19 november 2020 när 57 patienter vårdades på sjukhus för att komma i närheten av dagens siffror. För en smittskyddsläkare är siffrorna en riktig kioskvältare, säger Anders Nystedt.

Patienter på alla sjukhus

Av de smittade patienterna vårdas 24 på Sunderby sjukhus, 16 i Piteå, 10 i Kalix, 8 i Gällivare och 3 på sjukhuset i Kiruna. Fyra av patienterna är inlagda på IVA.

Nystedt poängterar att de som smitts av covid-19 sällan blir så väldigt sjuka numera:

– Patienterna inom slutenvården ligger inne med och inte på grund av covid-19. De kommer till sjukhus med hjärtinfarkt, benbrott eller någonting annat och visar tecken på förkylning. När vi tar prover visar det sig att många har covid-19.

”Då kommer toppen”

Har du någon uppfattning om när kulmen på smittspridningen är nådd?

– Att säga att toppen kommer i slutet på november är nog inte helt fel. Det är bättre än en killgissning, nog en rätt kvalificerad gissning, skulle jag säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.