Smittskyddsläkaren Anders Nystedt är djupt oroad över den stigande covidspridningen i Norrbotten. Foto: SVT

Värsta veckan i Norrbotten sedan pandemins utbrott

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konstaterade covidfall har nått en ny högstanivå i Norrbotten. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt är mycket bekymrad över utvecklingen.

– Situationen är verkligen allvarlig, säger han till SVT.

Utvecklingen i länet har eskalerat och backar man bandet till torsdag den 4 mars ser det ut så här:

  • Torsdag: 151 fall
  • Fredag: 98 fall
  • Lördag: 111 fall
  • Söndag: 155 fall
Coronaviruset i Norrbotten

Smittskyddsläkaren: Värst i Luleå

Det innebär att förra veckan landade på 1 115 nya fall vilket är en ökning med 35 procent sedan vecka 8 – och de högsta smittotalen i Norrbotten sedan utbrottets början. Den tidigare toppnoteringen var vid månadsskiftet november/december då det konstaterades 904 fall.

– Värst är situationen i Luleå där 6,66 promille av befolkningen diagnostiserades med covid förra veckan. Situationen är verkligen allvarlig, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Hög incidens i flera kommuner

Hela Fyrkantsregionen är hårt drabbad. Boden har störst relativ ökning, 116 procent eller 4,38 promille av befolkningen som är sjuka,  jämfört med föregående vecka. I Piteå har antalet insjuknanden ökat med 89 procent (4,87 promille) och i Älvsbyn med 67 procent (4,34 promille).

– Men även Gällivare, Jokkmokk, Kalix och Övertorneå har en veckoincidens på över tre promille. Det är en väldigt stor spridning, säger Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet