Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättetråkigt och nästan pinsamt” – se de omfattande läckagen i Kirunas nya stadshus och kulturhus och hör fastighetschefen om ”vårtecknet”. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Dyra vårtecknet i Kiruna – stadshus för 700 miljoner läcker in vatten

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit ett återkommande vårtecken i Kiruna de senaste fem åren. Plasthinkarna som står utplacerade inomhus för att ta emot vattnet som läcker från taket i nya stadshuset. Nu är även det nybyggda kulturhuset Aurora drabbat.

Stadshuset kostade 700 miljoner kronor att bygga, men trots att fem år har gått sedan bygget stod klart läcker det fortfarande in vatten när snösmältningen sätter i gång.

l sommar är det garantibesiktning och då måste samtliga fel synliggöras.

Stadsomvandlingen i Kiruna

- Det är jättetråkigt att det ska få vara så här. Det är nästan pinsamt, säger Tommy Stridsman, fastighetschef på Kiruna bostäder (KBAB), som som förvaltar de kommunala byggnaderna.

Kulturhuset också drabbat

I höstas invigdes kulturhuset Aurora och under dess första vår står det plasthinkar i korridorerna.

– När man har nya fastigheter så förväntar man sig att de ska vara fräscha, fina, och tåla snö och vatten. Det är väldigt beklagligt, säger Tommy Stridsman.

Nu utreder fastighetsbolaget och berörda parter både ansvarsfrågan och den bakomliggande orsaken till de återkommande vattenläckagen.

– I dagsläget vet vi inte, säger Stridsman.

I klippet ser du de omfattande problemen med de läckande taken.

I det nya kulturhuset Aurora i Kiruna speglar sig stadshuset. Bägge byggnaderna är drabbade av läckande tak. Foto: Arkiv, Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet