Vattenivån sjunker i Torneälven. Barriären som byggts upp vid älven är drygt 1 000 meter lång. Foto: SVT

Torneälven: Kulmen nås i kväll

Publicerad

Kulmen för vattenståndet i Torneälven kommer att nås under onsdagskvällen, enligt de bedömningar som görs på förmiddagen. Räddningsledningen i Haparanda har varit förberedda på ett värsta scenario där vatten nivåerna fortsätter att stiga men nu är situationen lugnare.

– Vi har en stabil vattennivå. Vatten har sjunkit undan en centimer under de senaste 12 timmarna, säger räddningsledare Fredrik Wuopio i Haparanda.

Skyddsvallarna blir kvar

Enligt SMHI:s och räddningstjänstens beräkningar under onsdagsaförmiddagen så kulminerar vårfloden i Torneälven

i kväll men inte med sådan styrka att det ska hota skyddsvallar som har byggts upp, enligt Haparanda kommun och räddningstjänstens bedömningar.

Även om översvämningen avtar så kommer det fortsatt att vara höga flöden i älven under ytterligare några dagar. Därför kommer också avspärrningar och skyddsvallar längs Torneälvsstranden och Stadsviken att stå kvar.

Få skador

Det är en tusen meter lång barriär vid Haparanda centrum som skyddar stadsviken och handelsområdet mot Torneälvens vatten.
– De enda skador vi hittills har upptäckt är ett båthus som svämmats över av vatten. Vi har mycket god beredskap och inväntar nu en ny väderprognos, säger Fredrik Wuopio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet