Vattnet fortsätter forsa i Kangos – fotbollsplanen 70 centimeter under vatten

Uppdaterad
Publicerad

Isproppen i Kangos, Pajala kommun, fortsätter att skapa problem för byborna. Nu ligger fotbollsplanen, tennisplanen och delar av vägen under vatten.

– Man känner en hopplöshet, säger Kangosbon Lennart Ojanlatva.

Vattnet fortsätter att stiga på grund av den stora isproppen utanför byn Kangos och det handlar om upp till 40 centimeters höjning av nivån på de senaste dagarna.

”Känner stor hopplöshet”

Delar av vägen ligger en meter under vatten och fotbollsplanen 70 centimeter under vatten och det är många byggnader som hotas av den allt högre vattennivån.

– Det är klart att man känner en hopplöshet över att man inte kan påverka det som sker. Vi kan inte göra något. Vi vet inte vad som händer. Det kommer mer vatten hela tiden och det går inte att stänga av det. Jag tror inte att det går att spränga bort isproppen eller leda vattnet någon annanstans. Det fortsätter bara komma, säger Kangosprofilen Lennarrt Ojanlatva, som tidigare var byns ålderman.

”Besvärlig islossning i vår”

Han fasar för att bybornas problem kan bli långvariga.

– Jag tror också att vårens islossning kan bli extra besvärlig eftersom vi redan har de här problemen med en stor ispropp och höga vattennivåer och det kan vi inte göra något åt, säger Lennart Ojanlatva.

I klippet ser du hur det ser ut i Kangos och hör Lennart berätta om översvämningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.