• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Vattnet i sjön Yli Lombolo i Kiruna har försvunnit, så stora delar av sjön är torrlagd, men nu sätts åtgärder in för att få tillbaka vatten till sjön.

Sjö i Kiruna nästan helt torrlagd

Vattnet i sjön Yli Lombolo i Kiruna har försvunnit, stora delar av sjön är torrlagd. Nu pumpar man vatten till sjön för att få upp vattennivån igen.

Yli Lombolo är en sjö i Kiruna som i normala fall har ett vattendjup på cirka en meter, men nu är stora delar av sjön torrlagd.

Genom åren har sjön fått sitt vatten via en bäck från en större sjö som ingår i vattensystemet.

Men de senaste åren har gruvbolaget LKAB pumpat vatten kontinuerligt till sjön för att vattennivån i Yli Lombolo ska vara normal, men i våras började sjön sina.

Påverkar grundvattnet

– Vattnet försvinner i Yli Lombolo därför att vi påverkar marken och grundvattennivåerna allt eftersom vi bryter ut malmkroppen som går in under sjön säger Linda Bjurholt miljöchef på LKAB.

Nu är stora delar av sjön torrlagd, ska det vara så?

– Nej, men det här är ett naturligt förlopp med den påverkan vi har, däremot så är vårat mål att upprätthålla vattennivån i den här sjön så länge det går.

Pumpning återställer vattennivån

För att vattenförsörjningen till Yli Lombolo ska fungera har LKAB har lagt ut rör efter marken fram till sjön och pumpar vatten direkt till sjön.

När kommer vattennivån i sjön bli normal igen?

– Det är förväntat att vi kommer att påverka den här sjön, exakt när och i vilken utsräckning det händer det vet vi inte men förhoppningsvis när vi nu förlänger vattenledningen så ser vi att vi kommer att få upp vattennivåerna i sjön igen säger Linda Bjurholt miljöchef LKAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer