Boende i Lahdenpää kan hämta dricksvatten i en vattentank som är placerad i byn. Foto: SVT

Byborna i Lahdenpää blir utan vatten i över en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Byborna i Lahdenpää utanför Pajala blir utan vatten ett bra tag i väntan på legionella-provsvaren.

Det var under tisdagen som vattnet stängdes av i Lahdenpää efter att en person har insjuknat i legionella. Kommunen har tagit prover på vattnet som de har skickat på analys för att se om det är legionellabakterier i kommunens vattenledningar eller hemma hos den drabbade.

På torsdagsförmiddagen meddelade Fredrik Holmström, tillförordnad sektorchef vid teknik och service, att läget är oförändrat.

– Det är fortsatt en person som är konstaterad med legionella, säger han.

Blir utan vatten en längre tid

Byborna ser dock ut att bli utan rinnande vatten ett bra tag. Provsvaren väntas vara klara först i slutet på nästa vecka, detta eftersom det är en lång transportsträcka till Karlstad där analysen ska genomföras.

Vattentanken kommer att stå kvar under hela tiden byn är utan vatten. Holmström berättar även att de samarbetar med hemtjänsten och de tar bland annat med varmvatten till byn för att kunna upprätthålla en god omsorg.

Uppdatering till berörda av situationen kommer ske regelbundet främst med hjälp av sms och radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.