Bristen på arbetskraft ökar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten kommer framöver ha fortsatt problematik när det gäller brist på arbetskraft med rätt kompetens. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för 2019.

Anledningen uppges vara det minskade antalet yrkesaktiva som är en följd av en allt äldre befolkning och utflyttning.

Enligt Arbetsförmedlingen kan en eventuell ökning enbart komma att ske från gruppen utrikesfödda.

– Det är av yttersta vikt att vi tar vara på och underlättar för dem som vill och kan arbeta i länet, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå/Boden.

Arbetslösheten minskar

Arbetsförmedlingens prognos grundar sig på en undersökning som gjort under hösten där runt 670 arbetsgivare i privat och offentlig sektor i länet intervjuats.

När det gäller arbetslösheten i länet så fortsätter den att minska. I slutet på nästa år spås den ligga på 6 procent av arbetskraften.

Jobb finns inom vård och omsorg

Jobben nästa år tros finna i alla yrken som kräver eftergymnasial utbildning.

– Framförallt är det inom vård och omsorg, hotell och restaurang samt IT-sektorn, säger Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.