Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På växtbytardagen fick många plantor, frön och sticklingar nya ägare. Foto: Linus Nilsson/SVT

Här byter Luleåborna växter med varandra: ”Jordens resurser är inte oändliga”

Uppdaterad
Publicerad

Frön, sticklingar och blommor bytte under söndagen hand på Vetenskapens hus i Luleå.

– Jordens resurser är inte oändliga, därför behövs sådana här initiativ, säger Lotta Lindgren, ordförande för Naturskyddsföreningen i Luleå.

Idag är det biologiska mångfaldens dag som en del av det vill föreningen samt ett flertal av Luleås trädgårdsföreningar bjudit in till en växtbytardag.

– Vi lever i en tillvaro där många ekosystem försvinner och det är något vi vill värna om så att våra pollinatörer får så mycket att leva av, säger Lotta Lindgren.

Går hem med lika många plantor som du kom med

Växtbytandet är det första av sitt slag som anordnas i Luleå, däremot har det skett klädbytardagar med en liknande tanke som ordnats av Naturskyddsföreingen. Konceptet för dagen är enkelt. Lika många växter som man lämnar in kan man lämna med. En av de drygt 50-talet personer som valde att byta växter och frön med varandra var Jenny Fröjd.

– Jag tycker att det är praktiskt att kunna ge iväg en blomma och få frön i stället. Det känns är en bra aspekt, säger hon.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Bibbi Rånby, ordförande för Luleå Trädgårdssällskap, på tre frågor om att odla i Norrbotten. Foto: Linus Nilsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer