Foto: TT

De kan ta över efter Zakrisson

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen berättade Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna att hon lämnar politiken. Frågan är vem som ska ta över.

Hos socialdemokraterna i Kiruna är det ännu så länge tyst när det gäller vem som ska ta över efter att Kristina Zakrisson under tisdagen meddelade att hon inte kandiderar 2018.

SVT Nyheter Norrbotten pratar med NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

–Socialdemokraterna i Kiruna har inte någon given kronprins eller kronprinsessa så det är ett öppet race, säger han.

Olov Abrahamsson, menar att det finns flera S-ledamöter i kommunstyrelsen och de kommunala nämnderna som kan vara aktuella och nämner några namn inom kirunapolitiken.

–Roger Suup sa tidigare nej men det kan ju ändra sig. Det är inte ovanligt att personer ändrar sig när partiet vädjar till deras lojalitet, säger han. Andreas Fors och Siv Gunillasson är andra namn.

Kan Törnman vara på väg tillbaka?

–Ja, kanske är Lars Törnman också ett namn. Han visade sig vid en tidigare intervju vara en av de personer som var minst främmande till uppdraget. Det vore en riktigt intressant politisk resa i så fall. Från sosse till att bilda eget parti och sedan tillbaka till fadershuset och bli ”gråsosse” igen, säger Olov Abrahamsson.

”Kanske dags att tänka utanför boxen”

–Kanske är det också dags att ta kontakt med utflyttade kirunabor. Det har ju S gjort i andra kommuner som till exempel Robert Bernhardsson i Jokkmokk och Niklas Nordström i Luleå, säger han.

–Om man tänker lite utanför boxen så är ett namn Roger Mörtvik. Han är född i Kiruna, har år av erfarenhet som statssekreterare, statlig utredare och chef på TCO bakom sig och skulle säkert kunna ge en ny energi till kommunen, säger Olov Abrahamsson.

Spekulationerna lär fortsätta. I februari ska partiets nomineringsprocess vara avslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.