Verkstad blev museum

Publicerad

En välbevarad skomakarverkstad har flyttat in på hembygdsgården i Boden. Den har blivit ett museum för dem som är nyfikna på ett gammalt hantverk.

Ridstövlarna blev Joel Nilssons livsuppgift, trots att han själv bara reden gång och inte tyckte det var någon succé. Skomakaren föddes 1905 i den lillabyn Flarken, utanför Boden. Där bodde han kvar hela livet. Och dit strömmade såsmåningom beställningar från hela världen. Han gjorde skräddarsydda skor pågammalt vis, med maskiner som hållit sedan 1800-talet.

Verkstaden bevarades

I dag har det gått 17 år sedan Joel Nilsson gick bort. Men tack vare hansson Carl-Eric Nilsson har verkstaden bevarats som den var. Nu har den flyttatstill hembygdsgården i Boden. Där kan nyfikna besökare beskåda maskinerna somstår kvar, och fungerar än i dag.

Nordnytt träffade Carl-Eric Nilsson i skomakarverkstaden. Där berättade hanhur det var när pappan ville starta sin verkstad, på 40-talet.

– Det var ju inte bara att öppna, för det fanns ju ingen elström i byn,säger han.

El fick de till Flarken först 1944.

– Och jag minns det så väl. Jag var ju bara sex år då. Jag sprang upp ochner och tände lampor, säger Carl-Eric Nilsson och skrattar.

Arbetade till 90

Men när arbetet väl kommit igång blev det en framgångssaga. Iskomakarverkstaden som nu står i Boden arbetade Joel Nilsson tills han var 90år gammal.

Vadbetydde hans arbete för honom?

– Det var allt. Det här var ju hans bostad, höll jag på att säga. Det varhans liv, helt enkelt, säger Carl-Eric Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.