Veterinären: Lämna inte ditt husdjur på nyår

Uppdaterad
Publicerad

Dagarna innan nyår är det många djurägare som ringer till veterinärstationen för att få råd om hur de ska skydda sina fyrbenta vänner under de värsta timmarna.

– Nu när det är så nära inpå är det svårt att göra något åt rädslan. Det går i många fall att träna bort oron, men vissa fall är svårare än andra. Det finns djur som går och gömmer sig eller bara ligger och skakar av rädsla. Då är det inte säkert att det går att lugna eller distrahera, säger Linda Olofsson som arbetar som veterinär i Luleå.

Hon understryker vikten av att inte lämna husdjuren ensamma under nyårsnatten särskilt inte om man vet att de tycker att det är otäckt med smällare.

– Lämna absolut inte husdjuren ensamma med sin rädsla. Om det går är det alltid bättre att ha dem med sig på nyårsfesten, men då bör man förstås först försäkra sig om att det inte ska skjutas fyrverkerier där.

Var tionde fyrbent vän får följa med

Enligt en färsk undersökning från försäkringsbolaget IF får numera var tionde fyrbent kamrat följa med på nyårsfirandet.

Det absolut vanligaste svaret i undersökningen är att ägarna stannar hemma själva och håller husdjuret sällskap, men näst vanligast är att låta djuret vara ensamt hemma.

– Förut var det många som valde att medicinera sina hundar med ett medel som dolde symptomen. Det har vi nu börjat gå ifrån eftersom det bara döljer symptomen. Hunden är lika rädd som innan bara det att vi slipper se rädslan, säger Linda Olofsson.

– Nu är det vanligare med olika kosttillskott som har en lugnande inverkan på djuren, och så finns det ett nytt ångestdämpande preparat som vi skriver ut, men det bästa är förstås att undvika att utsätta djuren för fyrverkerierna, och det viktigaste av allt är att själv vara lugn. Djuren känner direkt om husse eller matte stressar upp sig.

Veterinärens tips för att minska djurets rädsla på nyårsnatten

*Lämna aldrig djuret ensamt

*Håll dig lugn

*Har du gott om tid pröva att utsätta djuret för smällare då och då. Det finns exempel där det fungerat att till exempel efter en smäll belöna djuret med en godis. I bästa fall förknippas ljudet med något positivt efter lite träning.

*Försök att undvika att utsätta ditt husdjur för fyrverkerierna. Ordna en mörk och så tyst miljö som möjligt där det kan kännas tryggt. Problemet är att folk inte håller sig till tolvslaget, så det kan vara svårt att komma undan helt.

*Ska du på nyårsfest undersök om du kan ta med dig ditt husdjur. Försäkra dig först om att det inte planeras för fyrverkerier.

*I svåra fall och då du inte kan undvika smällarna pröva kosttillskott med lugnande effekt (måste sättas in några dagar i förväg) eller ångestdämpande preparat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.