”Vi är redo för Sametingsparlamentet”

Uppdaterad
Publicerad

Var Samtingets parlament sa placeras är fortfarande ovisst. Både Jokkmokk och Kiruna vill ha parlamentet och kommunledningen i Jokkmokk är nu förhoppningsfulla.

– Jokkmokks kommun är väl förberedd att ta emot Sametingets parlament!

Kommunalrådet i Jokkmokk, Robert Bernhardsson (S) och kommunchefen Anders Nygårds anser att Jokkmokk är den självklara platsen för Sametingets parlament.

Sameparlamentet

Kommunledningen ser sin chans särskilt som den pågående stadsomvandlingen i Kiruna har gjort att byggandet av Sametingets parlament har dragit ut på tiden. Och att ett definitivt beslut om platsen saknas än i dag.

Alternativa orter

– Sametingets styrelse har fått i uppdrag av plenum att utreda alternativa orter – något som inte har gjorts. Därmed ser Jokkmokks kommun frågan som öppen, säger Robert Bernhardsson i ett pressmeddelande.

Jokkmokks kommun har under många år arbetat för att få parlamentsbyggnaden till Jokkmokk istället för Kiruna.

Kommunchefen Anders Nygårds ska inom kort resa till Lycksele och kommande plenum för att presentera ett nytt förarbete i frågan som kommun färdigställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameparlamentet

Mer i ämnet