Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du pianoläraren Olena berätta om hennes och sonen Fedyrs flykt till Norrbotten. Du hör också projektledaren Olenas historia. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Här är vi – de ukrainska flyktingarna i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har nästan 1 000 ukrainska flyktingar kommit till Norrbotten. Många av dem är kvinnor som lämnat hemlandet med ett barn i ena handen – och en tung väska i den andra. Här hör du deras berättelser.

Den 24 februari 2022 inleddes Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och sedan dess har miljontals människor flytt landet.

I dag finns 40 000 av dem i Sverige och cirka 1 000 i Norrbotten.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Den typiska ukrainska flyktingen är en kvinna, som med ett barn i den ena handen och en tung väska i den andra, har gått över gränsen, säger ukrainska psykologen Lina Anychehenko.

Många är högutbildade

Majoriteten av kvinnorna i arbetsför ålder och många av dem högutbildade. De har tvingats lämna sitt liv, sitt hem och sina familjemedlemmar medan bomberna briserar i  hemlandet.

Ukrainska flyktingar i Norrbotten

Totalt 967 personer är i dag inskrivna i länet:

  • Cirka 600 personer är i åldern 18-65 år.
  • Cirka 300 barn.
  • 40 personer är över 65 år.
  • Cirka 60 procent är kvinnor.
  • Flest bor i Boden, 276 personer, följt av Luleå med 208 personer.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet