Många FN-veteraner samlades när minnesstenen I fredens tjänst restes i Vänortsparken i Piteå. Hör mer i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

FN-veteraner invigde ny minnessten i Piteå: ”Vi har slagits för den här minnesstenen”

Uppdaterad
Publicerad

Många slöt upp för att vara med på invigningen av en ny minnessten för FN-veteraner i Vänortsparken i Piteå under söndagen.

– Det här betyder jättemycket, nu har vi en plats att gå till, säger Kristian Martin, FN-veteran.

Det började som ett medborgarförslag, sedan beslutade kommunfullmäktige att uppföra en minnessten för FN-veteraner i Piteå. Under söndagen var det dags för invigning och många hade samlats.

– Det här betyder jättemycket, nu har vi en plats att gå till och ställa ner blommor och ljus för att fira, både FN-dagen som är i dag och Veterandagen i maj, säger Kristian Martin, FN-veteran och den som står bakom medborgarförslaget.

– Vi är stolta över de modiga män och kvinnor som ställt upp för att bevara freden i FN:s tjänst och Piteå kommun vill på detta sätt hedra denna viktiga grupp, säger Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Piteå kommun.

Ska bli samlingsplats

Minnesstenen är förutom att hedra de som gjort FN-tjänst, även tänkt att bli en samlingsplats där veteraner och anhöriga kan träffas och prata om upplevelserna de har varit med om.

– Jag och Kristian har slagits för den här minnesstenen, säger Martin Taaler, Piteå, som blev ifrågasatt när han gjorde FN-tjänst på Cypern 1964.

– Folk sa: ”Vad ska du där och göra”, men nu kommer stenen upp, nu känner jag mig accepterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.