Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör i videoklippet varför minnesstenen för FN-veteraner betyder mycket för de som tjänstgjort i utlandet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

FN-veteraner invigde ny minnessten i Piteå: ”Vi har slagits för den här minnesstenen”

Publicerad

Många slöt upp för att vara med på invigningen av en ny minnessten för FN-veteraner i Vänortsparken i Piteå under söndagen.

– Det här betyder jättemycket, nu har vi en plats att gå till, säger Kristian Martin, FN-veteran.

Det började som ett medborgarförslag, sedan beslutade kommunfullmäktige att uppföra en minnessten för FN-veteraner i Piteå. Under söndagen var det dags för invigning och många hade samlats.

– Det här betyder jättemycket, nu har vi en plats att gå till och ställa ner blommor och ljus för att fira, både FN-dagen som är i dag och Veterandagen i maj, säger Kristian Martin, FN-veteran och den som står bakom medborgarförslaget.

– Vi är stolta över de modiga män och kvinnor som ställt upp för att bevara freden i FN:s tjänst och Piteå kommun vill på detta sätt hedra denna viktiga grupp, säger Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Piteå kommun.

Ska bli samlingsplats

Minnesstenen är förutom att hedra de som gjort FN-tjänst, även tänkt att bli en samlingsplats där veteraner och anhöriga kan träffas och prata om upplevelserna de har varit med om.

– Jag och Kristian har slagits för den här minnesstenen, säger Martin Taaler, Piteå, som blev ifrågasatt när han gjorde FN-tjänst på Cypern 1964.

– Folk sa: ”Vad ska du där och göra”, men nu kommer stenen upp, nu känner jag mig accepterad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer