Foto: Randi Gitz-Johansen/SVT.

”Vi hatar inte svenskar – vi är bara rädda för corona”

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska ländernas olika restriktioner i kampen mot covid-19 har skapat stor förvirring och frustration bland många som bor i gränstrakterna. Det visar en kartläggning som det Nordiska gränshinderrådet har gjort.

Totalt 1 669 personer har mellan mars och juni helt eller delvis svarat på ett frågeformulär från det Nordiska gränshinderrådet.

De som svarat har på eget initiativ fyllt i formuläret på nätet och sammanställningen ska inte ses som en vetenskaplig undersökning.

82,5 procent svarar att ländernas olika coronarestriktioner har skapat problem. Totalt 67 procent uppger att de har haft svårigheter med att träffa sina familjer i ett annat nordiskt land och 59 procent uppger att gränskontrollerna har lett till ökade bekymmer.

Många tycker att det är mycket att hålla reda på och att nya beslut kommer ofta.

I klippet ovan: Hör situationsledaren för finska gränsbevakningsväsendet i Torneå förklara vad som gäller just nu för svenskar för att få passera in i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.