”Vi jagar som vanligt” – trots minskad tilldelning

Uppdaterad
Publicerad

Talma samebys minskade tilldelning i året älgjakt, på grund av för få fällda älgar tidigare år, upprör.

De skriver Sameradion & SVT Sápmi.

De flesta samebyar i norr får behålla samma tilldelning av älg som tidigare år och en del älgjaktslag får högre tilldelning än tidigare. Men för Talma sameby i Kiruna blir det en neddragning på 60 älgar.

Talma sameby får i årets jakt fälla tio vuxna älgar och tio älgkalvar. Det innebär 60 färre älgar jämfört med ifjol när 80 djur fick fällas. Något som upprör samebyn.

– Det är beklagligt att myndighetsutövning går ut på att bestraffa samebyarna när man inte tycker de gjort det man ska göra, säger Lars-Jon Allas som är renskötare.

Från länsstyrelsen säger de som föreslår tilldelningen att den stora minskningen beror på att samebyn ifjol enbart anmälde att de fällt en älg och en älgkalv. Året innan anmäldes inga fällda älgar.

Enligt Lars-Jon Allan handlar det om ett medvetet val då han anser att fällavgiften inte kommer samebyn till del. Han går nu ut och kräver ännu större tilldelning än fjolårets 80 älgar.

– Vi behöver inte göra någonting åt det här. Vi jagar som vanligt. De får väl ställa Talma till svars för det och då får vi väl göra så att det blir en rättslig prövning av det inför domstol. Då får vi se om de kan kränka våra rättigheter på de sätt som man gör i det här fallet. På det sättet har vi fått igång en storviltsrättsprocess för samernas del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.