Foto: SVT

”Vi kommer aldrig att acceptera gruvetablering”

Uppdaterad
Publicerad

Jåkkågaskka och Sirges samebyar tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund (SSR) fortsätter kampen mot en gruvetablering i Kallak.

I samband med Beowulfs extra bolagsstämma i London kommer ett ombud från Jåkkågaskka och Sirges samebyar tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund att föra fram frågor kring och protester mot en gruvetablering i Kallak.

– För oss är det viktigt att bolagets aktieägare är medvetna om samebyarnas inställning till projektet och att vi aldrig kommer att acceptera en etablering på våra marker, säger Jan-Erik Länta, ordförande i Jåkkågaskka sameby.

– Renskötseln är en bärande del för det samiska samhället, när renen förlorar betesmark så förlorar vi också en del av det samiska samhället. Därför kommer vi att driva denna fråga så långt som det är nödvändigt, både nationellt och internationellt, säger Jakob Nygård, ordförande Sirges sameby.

Beowulf har inledande svarat. Och på en av frågorna som SVT Nyheter Norrbotten tagit del av, om bolaget kommer att fortsätta med planerna på en gruetablering mot sambyarnas vilja, skriver man:

”Beowulf har ansökt om bearbetningskoncession för norra Kallak och väntar nu på beslut från den svenska regeringen i frågan. Vi vill fortsätta att investera i Kallak. Järnfyndigheten är av en exceptionellt god kvalitet, som vi redan visat kan resultera i marknadsledande järnkoncentrat.” 

”En gruva i Kallak kommer att föra med sig både jobb och tillväxt till Jokkmokk och regionen. Jokkmokk kommuns egen undersökning från 2015 visar att en gruva skulle ge arbetstillfällen, skatteintäkter och minska utflyttningen. Men detta ska självklart inte ske på någon grupps bekostnad.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet