Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid LTU, ser allvarligt på innehållet i sånghäftet. ”Jag blev chockad och bestört när jag fick höra om det här”, säger hon. Foto: Nicke Johansson

”Vi ser ytterst allvarligt på det här” säger LTU:s rektor

Uppdaterad
Publicerad

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet får stark kritik i ett debattinlägg i SVT Opinion idag. Uppmärksamheten kring kårens rasistiska och sexistiska sångtexter har fått rektorn att sätta ned foten.

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet har en sångbok som revideras då och då. Senast det skedde var 2015 och boken har funnits till försäljning fram till idag.

Texterna i den är tänkta att sjungas på fester och man kan till exempel sjunga om att samer lika gärna kan utplånas. I en annan sång sjunger man om hur man våldtar och mördar en kvinna, begraver henne för att sedan gräva upp hennes förruttnade kropp och våldta henne upprepande gång igen.

– Texterna är så grova, det är sjukt , säger Charlie Myrén studerande vid LTU.

Debattartikel öppnade ledningens ögon

Debattartikeln publicerades i onsdags och var skrivet av några studenter och tidigare studenter vid LTU och det var då som universitetsledningen fick upp ögonen för sångtexterna.

– Jag måste säga att jag blev chockad och bestört när jag fick höra om det här. Jag printade ut sånghäftet och tittade igenom texterna och vi ger tydliga signaler till kåren att det här är oacceptabelt. Vi kommer att nästa vecka ha den här diskussion på vårt ledningsmöte där kåren, chef för verksamhetsstöd, prefekter och dekaner är med, det vill säga hela universitetets ledning, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn rektor vid LTU.

Inte varit medveten om texterna

– Vi vill inte ha någon form av rasism och sexism i vår organisation, säger Anna Ahnér vice ordf Teknologkåren LTU.

Men har ni inte varit medvetna om det som står i boken?

– Nej det har vi inte så det är här sådana grejer som behövs för att vi ska bli medvetna om det i vår organisation.

– Vad folk sitter hemma i soffan och gör eller pratar med sina kompisar om är inte något som jag eller vi kan eller vill kontrollera över men när det blir så här stor omfattning med böcker som trycks upp i sociala sammanhang i sittningar, nolleperioder med två veckors långa event med nya studenter, det är då det blir ett problem, säger Finn Larsson en av debattörerna och student vid LTU.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.