H2GS ser fram emot ett starkt samarbete med LKAB och SSAB. Foto: Hanna Franzén/TT.

”Vi ska inte bli en konkurrent – utan ett komplement till LKAB och SSAB”

Uppdaterad
Publicerad

H2 Green Steel ska inte bli en konkurrent till LKAB och SSAB. Det meddelade representanter för företaget.

– Vi ser framför oss ett starkt samarbete, säger styrelseledamoten Harald Mix.

Ännu har H2 Green Steel, H2SG, inte skrivit några avtal med leverantörer av järnmalmspellets som ska utgöra 40 procent av råvaran i den koldioxidfria ståltillverkningen. Övriga 60 procent ska utgöras av stålskrot.

– Tursamt nog har vi leverantörer av högklassig DR-pellets i vår absoluta närhet, säger Harald Mix.

Kan ta malm från Kaunis Iron

Så sent som i november aviserade LKAB sina planer på att överge dagens produktion av så kallad direktreduktionspellets för att i stället producera fossilfri järnsvamp. SVT Norrbotten frågade Harald Mix hur de planerna inverkar på det som presenteras under tisdagen?

– Jag är inte särskilt ororad. Det handlar om en lång process där LKAB ska ha konverterat fullt ut först 2045 och det kommer att finnas tillgång till råvara under en lång tid framöver. Vi har också Kaunis iron i vår närhet.

Vill bli en av LKAB:s största kunder

Enligt Harald Mix ska H2GS bidra till LKAB:s och SSAB:s fortsatta utveckling genom att stärka marknaden för fossilfri järnsvamp. Tanken är också att H2 Green steel ska gradvis övergå från att använda pellets till att använda järnsvamp i stålproduktionen.

– Förhoppningsvis ska vi bli en av LKAB:s största kunder när de gäller järnsvamp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.