Fosterdiagnostik är olika undersökningar som kan visa om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar. De vanligaste metoderna för fosterdiagnostik är ultraljud, KUB, NIPT och fostervattensprov.
Undersökningarna är frivilliga för blivande föräldrar – men det är stora skillnader i tillgång till fosterdiagnostik i landet. Det visar en enkät som SVT har gjort.
I nästan alla landsting och regioner erbjuds NIPT- och/eller KUB-undersökningar, som anses som riskfria, till alla eller många med en del villkor. Ett av villkoren är att mamman bara erbjuds KUB-testet i vissa landsting om hon är över 35 år.
”Skissar på ett projekt”
Region Norrbotten är dock den enda som inte erbjuder någon av dessa till sina patienter. Anledningen är att det inte finns resurser – men förhoppningen är att i framtiden kunna erbjuda det till alla. Inte bara de som är över 35 år.
– Vi håller på att skissa på ett projekt. Vi kan starta upp det med hjälp av stimulansersättning, men vi kan inte driva det vidare utan en långsiktig finansieringsplan. Vi vill inte ha ett sämre utbud i Norrbotten än övriga landet. Vårt mål är en jämlik vård, jag hade önskat att det kommer en nationell vårdmodell, säger Anna Pohjanen, länschef i obstetrik och gynekologi.
En patient kan ändå få tillgång till ett KUB-test i Norrbotten, men då krävs det en mycket specifik misstanke.
– Man ska vara medveten om att KUB bara är en riskbedömning, det ger inger säkert svar. Det får man aldrig glömma, säger Pohjanen.
Vill erbjuda tidigt ultraljud
I framtiden vill Region Norrbotten även kunna erbjuda patienter ett tidigt ultraljud, för att man då kan införa en riskbeskattning för kromosomavvikelser.
– Problemet är att det innebär dubbelt så många ultraljud i länet. Det är ganska lätt matematik att det behövs mer resurser. Då är det inte bara pengar vi pratar om utan framförallt mer personal och ultraljudsutrustningar, säger Anna Pohjanen.
Blivande föräldrar i Norrbotten erbjuds i dag rutinultraljud, fostervattenprov om de har stor oro för kromosomavvikelser, samt moderkaksprov till de som har kända bärare av anlag för sjukdom som kan spåras med DNA-diagnostik. De två sistnämnda medför dock en liten risk för missfall.
Fakta: Fosterdiagnostik
Fosterdiagnostik är olika undersökningar som kan visa om fostret har vissa avvikelser eller sjukdomar. Undersökningarna är frivilliga.
Ultraljudsundersökning.
Ultraljud är den vanligaste undersökningen som finns. Undersökningen visar hur länge graviditeten pågått, hur den utvecklas och hur många foster det är. Barnmorskan och läkaren tittar även på fostret hjärtslag och om det syns några missbildningar hos fostret.
KUB – kombinerat ultraljud och blodprov.
Med denna undersökning tar man först ett blodprov som mäter graviditetshormoner och sedan ett ultraljud i vecka 11 till 14. Detta undersökningen går det att beräkna sannolikheten om ett foster har Downs syndrom eller två andra, mer ovanliga, kromosomförändringar.
NIPT – blodprov som visar kromosomer.
Barnmorskan tar ett blodprov och i blodet finns små mängder av fostrets DNA. I det går det att se om fostret har vissa kromosomavvikelser. Räknas som ett tillförlitligt och riskfritt prov, men finns det misstanke om kromosomförändringar behöver den gravida göra ett moderkaksprov eller fostervattenprov för att ge ett definitivt svar.
Fostervattenprov.
Om det finns en ökad sannolikhet att fostret har en kromosomavvikelse kan läkaren göra ett fostervattenprov. Vid provtagning förs in en tunn nål i livmodern för att ta ut lite fostervatten för analysering. Provet ger en ökad risk för missfall och kan göra tidigast i gravidvecka 15.
Moderkaksprov.
Denna undersökning är ett alternativ till fostervattensprov. Erbjuds till gravida som har vissa kända ärftliga sjukdomar eller ökad sannolikhet för att fostret har kromosomavvikelser. Provtagningen går ungefär till som fostervattenprov och analyseras på samma sätt. Kan göras från vecka 11 och ger en ökad risk för missfall.
Källa: 1177 Vårdguiden