Hamnarbetarna vägrar jobba övertid – stora konsekvenser i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Fackets uppsägning av lokala kollektivavtalet i Victoriahamnen i Luleå innebär att 25 anställda vägrar jobba övertid på helgerna och det får konsekvenser bland annat för SSAB.

Transportarbetareförbundet sade upp det lokala kollektivavtalet med logistik- och transportföretaget Shorelink i våras.

En av förklaringarna till det är att företaget vill schemalägga hamnarbetarna på tolvtimmarskift var tredje helg med en ledig vecka efter det.

”Finns en lösning”

Viktor Blombäck, klubbordförande för Transport i Victoriahamnen, säger så här:

– Det är ingen konflikt där nere, det handlar om ett kollektivtal som är uppsagt. Vi har lämnat in ett avtalsförslag och i det finns det en lösning på helgbemanningen.

Men det avtalet anses vara för dyrt?

– Ja, det får stå för Shorelink. Jag vill inte kommentera det. Det här ligger på företagets bord nu. Säger de ja till vårt förslag är helgbemanningen löst.

I det uppsagda kollektivavtalet var helgbemanningen frivillig och en fråga om ersättning.

– Det har fungerat bra i 30 års tid. Men helgbemanningen är inte reglerad där och nu följer vi avtalet och formuleringen om frivillighet när det gäller helgerna, säger Viktor Blombäck.

SSAB får vänta

Shorelink har slagit larm om de svåra konsekvenserna för företaget och dess kunder, bland andra SSAB, som har verksamhet dygnet runt och under helger.

Hamnarbetarnas vägran att jobba övertid innebär att fartyg som ska lossa råvoror för SSAB:s räkning får vänta med kostsamma ersättningar som följd.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Shorelinks vd Susanne Jangdal för en kommentar, utan att lyckas nå henne.

– Just nu är våra kunder hårt drabbade. Det är bedrövligt och mycket tråkigt för SSAB och hela regionen, säger hon till NSD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.