• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Foto: Ida Eklund

Viktors pridebil får sponsor att backa

Uppdaterad
Publicerad

Rallycrossföraren Viktor Johansson från Älvsbyn valde att sätta en regnbåge på sin rallycrossbil under en tävling – då valde en sponsor att dra sig ur: ”En del frågade varför jag hade dessa jävla färger på bilen”, säger Viktor till SVT Norrbotten.

Viktor Johansson har tidigare tagit SM-silver i rallycross i klassen 2400. Han har även kommit tvåa i Isracing-SM 2015. Inför SM-sprinten på SM-veckan i Piteå valde Älvsbybon att dekorera sin röda bil med en regnbåge med pridefärger.

– Jag har några homosexuella vänner så jag ville hedra dem litegrann. Så jag snörde på några färger tvärs över bilen. Det blev svinfränt, säger Viktor Johansson.

Men på tävlingen blev det blandade reaktioner. Många var positiva och uppmuntrande men det fanns även en aggressiv ton.

– En del frågade varför jag hade dessa jävla färger på bilen? Då sa jag bara som det var och de förstod lite bättre. Det är tråkigt att det är på det sättet. Men man får försöka sålla bort det negativa och lyssna på det positiva.

Sponsor drog sig ur

En sponsor valde även att dra sig ur då de förstod att Viktor inte skulle plocka bort regnbågen från bilen.

– De frågade en teamkollega om jag skulle ha dessa färger i fortsättningen och han svarade att det skulle jag. Då ville de inte vara med. Men jag tog aldrig tiden att ringa upp dem och fråga varför. Jag vill inte lägga ner den energin. Är man så dum får det vara, säger rallycrossföraren Viktor Johansson.

Det handlar inte heller om några stora summor då han inte tävlar på elitnivå.

– Det är helt klart värt det om man väger fördelar och nackdelar.

Regnbågen på Viktor Johanssons bil sitter fortfarande kvar trots kritiken och en sponsorförlust.

– Den ska då vara kvar den här säsongen. Och säkert nästa. Om jag får bestämma.

”Emot våra värdegrunder”

På svenska rallycrossförbundet ser man allvarligt på händelsen, och man har försökt nå Viktor under dagen men ännu inte lyckats.

– Vi tar totalt avstånd från detta. Det är ingenting att diskutera, det här är emot våra värdegrunder, säger Bengt-Göran Grenander, ordförande på rallycrossförbundet, och fortsätter.

– Jag trodde aldrig att detta skulle hända inom vår sport. Jag har sett och hört det hända inom andra sporter men aldrig vår. Vi är för mångfald och vi välkomnar alla som vill vara med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.