Möjlig utformning i riktning österut från Teknikens hus längs Regnbågsallén. Foto: Skiss i tidigt skede: White

Förslaget: Nytt kvarter på LTU

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska hus har tillsammans med LTU och Luleå kommun tagit fram ett planförslag för ett nytt kvarter på universitetsområdet i Luleå.

Detaljplanen avser det så kallade D-huskvarteret som man tidigare ansökt om rivningslov för. Nu vill man bygga ett nytt kvarter som ska möta de kommande behoven av nya lokaler. Den föreslagna detaljplanen möjliggör en byggnation av 2-5 våningar som ska smälta in i områdets övriga miljöer. Samtidigt ges plats för café och restauranger inom planområdet.

Om planerna blir av är det svårt att säga när bygget kommer stå klart.

– Det kommer nog genomföras i etapper. Det blir svårt att säga när det kommer vara helt färdigt, men vi kommer att arbeta tillsammans med LTU för att det ska gå så fort som möjligt, säger Peter Bohman, marknadsområdetsdirektör Akademiska hus.

Han berättar att målet är att skapa mötesplatser för studenter, forskare, näringsliv och allmänheten.

Rivningsarbete sommaren 2020

Planen är att rivningsarbetet av de äldre delarna av D-huset ska påbörjas efter sommaren 2020.

– Vi har beslutat att det kommer ske i sommar då all verksamhet måste flytta ut först innan vi kan sätta igång, säger Peter Bohman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.