Vill återinföra allmän värnplikt

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte i dag Sveriges första repövning på 18 år. Han berättade då att regeringen vill återinföra allmän värnplikt.

Sveriges första repövning på 18 år pågår just nu i Arvidsjaur. 100 soldater som tidigare gjort sin värnplikt på jägarbataljonen har ryckt in till repetitionsövningen.

Det är det försämrade säkerhetsläget som gjort att repövningar nu återinförs. Jägarbataljonen i Arvidsjaur är först ut och fick i dag besök av försvarsministern.

I en intervju med SVT Norrbotten berättar han att regeringen nu vill återinföra allmän värnplikt men i en annan form än tidigare:

– Vi utreder just nu om vi kan hitta en kombination utav professionellt försvar och ett pliktförsvar på det sättet de har i Norge och Danmark, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Hur detta skulle kunna utformas utreds just nu:

– Det är klart att grundutbildningen kan vara i nio till tolv månader om man kommer till ett sådant system. Men hur det här exakt ska utformas och vad det kostar, hur många som ska kallas in och så vidare är sådant som utreds, säger Peter Hultqvist.

Den här repetitionsövningen motiveras av det oroliga säkerhetsläget – vad kan du säga om det?

– Vi måste värdera om vår säkerhetspolitiska strategi och det har vi gjort. Vi har nu en plan för att öka vår militära förmåga i Sverige. Då ingår bland annat plikten av repetitionsövningar. Varje repetitionsövning är en stärkning av vår militära förmåga. Det ska ses som en liten del i en stor helhet.

Du var inne på att vi skickar signaler med dessa övningar. Hur menar du då?

– Varje aktivitet vi gör för att öka den militära förmågan i stort som i smått är i sig en säkerhetspolitisk signal som visar att Sverige vill höja tröskeln i den händelse att det finns en antagonist som vill oss illa.

Är Sverige hotat?

– Nej jag ser inte att Sverige är hotat, men jag ser att vi har en ökad aktivitet i vårt närområde, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.