Sametingets styrelse har meddelat att de inte är redo för beslut om parlamentsbyggnaden, men kommunerna vässar argumenten. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Vill inte ge sig i parlamenthuskampen

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets styrelse har meddelat att de inte är redo för beslut om parlamentsbyggnaden, men kommunerna ger sig inte i kampen.

Efter att Sametinget fick en ny styrelse i augusti så har den styrelsen meddelat att de inte är redo för beslut om Sametingets parlamentshus. Styrelsen vill komplettera den tidigare utredningen, då de anser att det saknas information för ett bra beslut. Kiruna kommun som länge förberett för parlamentshuset ser med spänning på den fortsatta processen.

– På sätt och vis är det både bra och dåligt, därför att det finns såvitt jag vet ett beslut om att byggnaden ska vara i Kiruna, så vi väntar ju på att det beslutet ska verkställas. Vi gör allt vi kan för att och mer om det behövs, om det efterfrågas. Vi har detaljplanen klar och allt det jobb som kommunen kan göra. Vi fortsätter gärna och göra mer. Vi vill väldigt gärna att det här blir enligt beslut i Kiruna, säger Kristina Zakrisson till Sameradion och SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Visat intresse

Sametingets plenum beslutade februari 2015, att öppna för alternativa placeringsorter, så är det nu totalt nio kommuner som visat intresse för parlamentsbyggnaden. Sist in i kampen är Vindelns kommun i Västerbotten. 

– Det är en ny styrelse och många nya sametingsledamöter också. Så att jag tycker att det var ganska väntat i en sådan här stor fråga att man vill ta ett omtag. 

Kommer ni att vara med hela vägen nu när processen fortsätter och man inte vet hur lång tid det kommer att ta?

– Ja, nu vet vi ju inte exakt hur processen kommer att gå till och vilka som får vara med eller vilka som sållas bort, men vi är beredda att vara med in i det sista och det blir ju spännande att se hur det går, avslutar Mathias Höglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet