Under natten mot lördagen inkom flera larm om vattenskador efter nederbörden i Haparanda. Kryssen på kartan är ungefärliga. Foto: SVT Design

Villor vattenskadade efter nattens nederbörd i Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal villor har blivit vattenfyllda efter nattens nederbörd i Haparanda. I nuläget rör det sig om tre fastigheter som räddningstjänst i Norrbotten fått information om.

– Det kan även röra sig om fler, säger Jonas Edberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

SOS Alarm har under natten mot lördagen larmats om tre byggnader som vattenskadats i Haparanda. Dels en villa i höjd med Sundholmen och en villa på Västra Esplanaden. En byggnad, oklart om det rör sig om en villa, har även vattenskadats på Åkergatan i centrala Haparanda.

– Orsaken verkar vara mycket nederbörd. Vi har fått in ett par larm men det kan även röra sig om fler, säger Jonas Edberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

Pumpar bort vatten

Räddningstjänsten har under morgonen hjälpt fastighetsägare med att pumpa bort vatten.

– Problemet är att vattnet kommer tillbaka. När regnvatten trycker på utifrån är det svårt för oss, säger Jonas Edberg.

Vattenskadorna kommer att bli försäkringsärenden.

– Vi ska utreda på vilket sätt vi kan bistå framåt, säger Jonas Edberg.

SMHI har tidigare gått ut med en klass 1-varning för snöfall. I inlandet kan det komma mellan 20-30 centimeter snö och vid kusten mellan 5-15 centimeter snö.

På lördag kväll råder klass 1- och klass 2-varningar för höga vattenflöden samt klass 1-varning för snöfall i inlandet. I kustlandet gäller klass 1-varning för höga flöden mellan Luleå och Haparande, med klass 2 för ån Keräsjoki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.