Viltkött är klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Att bli vegetarian är inte det enda alternativet, om du vill stödja miljön.

– Jag gillar att vara ute i naturen och jag har hört många jakthistorier, så jag blev nyfiken på att testa, säger Simon Wikberg, som nyligen fått sin jaktexamen.

Friluftslivet är en av grundpelarna, svarar flera av jaktdeltagarna, när jag frågar varför de håller på med jakt. Vi sitter runt elden och äter. Men gemenskapen och köttet är också viktiga faktorer, tillägger dem.

– Det är en rikedom att ha eget kött och egen mat får naturen, säger en av jägarna och andra instämmer.

#vårtklimat

Älgjakten regleras med lagstiftning

Hur många älgar som får skjutas beror på tillgången på djuren året innan. I år får 15 851 älgar skjutas i Norrbotten. Älgar skjuts inte bara för köttet, utan också för att värna om skogen och förhindra den skadegörelse som för många älgar skulle utgöra, enligt Roland Saitzkoff på Länsstyrelsen. En annan anledning är att minska antalet trafikolyckor.

Älg som livsmedel

Det är även klimatsmart att ta vara på älgen som livsmedel, det framkommer i en köttguide som Världsnaturfonden och Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram.

– Ur ett miljöperspektiv är jakt väldigt klimatsmart. Det är en förnyelsebar resurs i grunden och inga läkemedel har använts, säger jägaren Mikael Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet