Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen, ser en positivutveckling där antalet viltolyckor minskar mest i Norrbotten. Foto: Pontus Lundahl/TT/SVT/Arkiv

Viltolyckorna minskar mest i Norrbotten

Publicerad

Viltolyckorna i Norrbotten minskade kraftigt förra året. Olyckorna gick ned med 29 procent, vilket gör att Norrbotten hade bäst utveckling i hela landet under 2022.

De djur som är inblandat i flest olyckor är älg följt av rådjur. I Norrbottens rapporterades 699 viltolyckor, vilket  innebär att det var 4,9 viltolyckor per 1 000 bilar, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet samt försäkringsbolaget Dina Försäkringar.

Förhindrar olyckor

– Olyckorna med älg har minskat i flera års tid i Norrbotten. Det beror på att älgstammen skjutits av kraftigt och på det förebyggande arbete som görs för att förhindra viltolyckor, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen.

Finns det någon mer förklaring till att viltolyckorna minskar mest i  just Norrbotten?

– Vi är en kärngrupp inom Trafikverket och polisen som i många år samarbetat. Vi har en god kännedom om farorna vid olika vägsträckor och hur vi ska förebygga riskerna, säger Joacim Lundqvist.

  • Älg        347
  • Rådjur  335
  • Björn   6
  • Utter   4
  • Örn      3
  • Övriga djur  4

 Källa: Nationella Viltolycksrådet/Dina Försäkringar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.