Vindkraftsbygget i Markbygden Foto: SVT

Vindkraftsbygget i Markbygden tar ny fart

Uppdaterad
Publicerad

Det stora vindkraftsprojektet Markbygden i Piteå kommun har tagit fart igen. Amerikanska bolaget General Electric satsar åtta miljarder på sin del i den första etappen och idag var högsta ledningen på plats.

General Electric ska bygga 179 vindkraftverk på två år och de åtta miljarderna motsvarar 11 miljoner varje dag under hela den tiden.

– Utmärkta vindförhållanden, få boende som kan bli störda och ett väl utbyggt kraftnät, säger General Electrics president Jérôme Pécresse på frågan om varför man satsar så mycket pengar just i Markbygden.

– Det görs oss också till en del i Europas största vindkraftpark på land, säger han.

Men är ni säkra på att det blir lönsamt, frågar vi.

– Ja, det är vi, säger General Electrics Nordenchef Lotta Ljungqvist. Med dagens teknik går det att producera vindkraftsel till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Det här är dock bara en del i etapp 1 av Markbygden-projektet som är tänkt att bestå av hela 1101 vindkraftverk när allt är klart. Det målet står kvar, säger högsta chefen för Svevind som driver projektet.

– Svårt att säga när det kan vara färdigt men realistiskt är kanske 2021 eller 2022, säger VD Wolfgang Kropp.

När det gäller etapp 2 är alla tillstånd klara medan etapp 3 ligger hos mark- och miljööverdomstolen för slutgiltigt avgörande. Fullt utbyggd beräknas Markbygdens vindkraftpark producera el som räcker för 400 000 hushåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.