LKAB fortsätter att göra stora vinster men ser att värdekedjorna sätts på prov. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vinst på 3,8 miljarder efter första kvartalet – nytt starkt resultat för LKAB

Uppdaterad
Publicerad

LKAB gjorde en vinst på 3,8 miljarder för årets tre första månader. Detta trots att järnmalmspriserna har sjunkit från rekordnivåerna sedan förra året. På plussidan finns högre pelletspremier och högre dollarkurs.

Det går fortsatt bra för järnmalmskoncernen LKAB och vinsten för årets första kvartal är 3,8 miljarder på det sammanlagda rörelseresultatet på 6,5 miljarder.

Utvecklingen

Trots att järnmalmspriserna har fallit tillbaka något är det globala snittpriset på 142 dollar per ton under perioden högt, för att inte säga mycket högt, i ett historiskt perspektiv.

De marknadsnoterade pelletspremierna var för kvartalet dessutom i snitt drygt 20 dollar per ton högre än motsvarande period föregående år.

Kriget i Ukraina

Den ryska invasionen i Ukraina har enligt delårsrapporten inte påverkat LKAB i någon hög utsträckning ännu, men att konsekvenserna av det förändrade världsläget är svåra att bedöma.

– Vi ser att värdekedjor satts på prov, med ett ökat fokus på och intresse för att säkerställa hållbarhet och stabilitet. Vi har potential att minska Europas importbehov av fosfor till mineralgödsel och sällsynta jordartsmetaller genom cirkulär innovation och ökad materialeffektivitet, men allt börjar i gruvan, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

Snabbar på omställningen

Nu tar också satsningen på vätgastillverkad järnsvamp i Malmberget fart ordentligt. LKAB beslutade att satsa 700 miljoner kronor på förberedande arbeten på industriområdet i Malmberget.

– För att inte tappa tid i omställningen vill vi sätta i gång och frigöra mark för demoanläggningen och tillhörande byggnader. Målet är att starta produktionen 2026, säger Jan Moström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.