Vinst till projekt som fått skolbarn att cykla året runt i Luleå Foto: SVT

Vinst till cykelprojekt i Luleå

Publicerad

Nu har Aktiva skoltransporter utsetts till vinnare i innovationstävlingen Cykel Plus Minus. Projektet har fått skolbarn i Luleå att cykla året om utan att hejdas av 30-gradig kyla eller ihärdigt snöande.

– Det kom som en stor överraskning att vi vann! Vi har lärt oss väldigt mycket av barnen som varit med i projektet. En stor framgångsfaktor är att barnens entusiasm övervunnit föräldrarnas tveksamhet att låta sitt barn använda aktiva skoltransporter vintertid, säger Anna-Karin Lindqvist, forskare vid Luleå tekniska universitet.

Minus 31

– Vid starten i februari var det 31 minusgrader men trots hårda klimatförhållanden använde 85 procent av eleverna aktiva skoltransporter under projekttiden. Vid föräldrautvärderingen framkom dessutom att många föräldrar ökat sitt vintercyklande tack vare att barnen nyttjat detta, säger Anna-Karin Lindqvist, som tillsammans med Stina Rutberg, Teemu Laine och Håkan Wallin är de forskare från Luleå tekniska universitet som är delaktiga i projektet.

Vinnare

Universitetet och Luleå kommuns projekt Aktiva skoltransporter syftar till att öka andelen elever som tar sig till och från skolan på ett sätt som främjar fysisk aktivitet, som cykling eller att gå till fots. Flera grundskolor i Luleå har deltagit i projektet och en del av projektet som genomförts på Ormbergsskolan har fokuserat just på aktiva transporter under vintern.

Och härom dagen utsågs Aktiva skoltransporter till vinnare av Vinnovas innovationstävling Cykel Plus Minus, som syftar till att öka vintercyklingen i hela landet och kan belönas med upp till en miljon kronor.

– Vi ska träffa Vinnova för att diskutera hur vi kan vidareutveckla innovationen. Vi har redan skapat en modell för att implementera aktiva skoltransporter i skolmiljö, samt en prototyp för ett digitalt spel som bygger på elevernas idéer. Medel från Vinnova skulle så klart möjliggöra en fortsatt utveckling av spelet och ge möjlighet att skala upp och sprida idén till många fler skolor i Sverige, säger Anna-Karin Lindkvist vid Luleå tekniska universitet.

Sprida idén

Luleå tekniska universitets forskare och Luleå kommun kommer nu att arbeta vidare för att ta fram en spelapp för aktiva skoltransporter som bygger på elevernas egna idéer. Två nyckelfaktorer för att forskarna lyckats motivera barnen och deras föräldrar till cykling även i sträng kyla vintertid är empowerment och gamification.

Empowerment kan översättas med egenmakt och syftar till att en individ ska känna att denna har makt över sin egen situation, sina arbetsuppgifter och sin närmiljö. Gamification är att använda speldesign och speltänk på annat än spel i syfte att förstärka beteenden.

Dessutom blev det nyligen klart att man får ekonomiska medel från Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet. Det handlar om cirka 1,6 miljoner kronor vilket möjliggör att projektet kan fortsätta att utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.