Se den vita älgkon som jaktlaget valt att inte skjuta

Uppdaterad
Publicerad

Ett jaktlag i Månsbyn utanför Kalix har en vit älg som rör sig i deras jaktområde – en älgko som jaktlaget valt att freda.

Josefin Hjemdahl är en av jaktlagets medlemmar och hon berättar hur det gick till när hon fick syn på den vita älgkon vid åttatiden på söndagsmorgonen.

– Jag satt på mitt älgpass och hade hört på radion att den vita älgen var i rörelse men tänkte inte mer på det och skulle precis ta mig en fikarast när den plötsligt dök upp, berättar hon.

Svarta fläckar

– Jag skyndade mig att ta upp mobilen och filmade den och när jag gjort det passerade den vid älgtornet, säger Josefin Hjemdahl.

Vita älgar är ovanliga och det är i Värmland som de flesta setts. För ett par år sedan sågs den vita älgen Ferdinand som blev en viral succé.

– Den vita älgen som rörde sig i Värmland var kritvit men den här har svart kring öronen och svarta fläckar på sidan, förklarar Josefin Hjemdahl.

Hon berättar att jaktlaget i Månsbyn valt att freda den vita älgkon.

– Den är ju ovanlig och vi vill kunna följa hur den rör sig vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.