Ännu ett lastbilsflak med vrålande, ölsprutande studenter passerar på gatan.
Men det är inget ”ungdomligt förfall” du just har bevittnat. I själva verket handlar det om en djupt mänsklig och ursprunglig rit.
I alla kulturer världen över finns det ritualer för att manifestera och hantera viktiga händelser i livet. Födslar, död och giftemål omgärdas av ceremonier där vi får tillfälle att samla släkt och vänner för att glädjas, sörja eller bara fira och känna samhörighet.
-Övergången mellan barndom och vuxenliv är den rit som är viktigast och starkast i nästan alla kulturer, säger Hanna Wittrock som är socialantropolog och lärare vid Lunds universitet.
Övertagit rollen
Hon menar att studenten mer och mer har kommit att överta ”att bli vuxen”-ceremonin från konfirmationen, som tidigare hade den funktionen i vårt samhälle. Detta trots att den egentligen har fått mindre formell betydelse sedan studentexamen avskaffades. Tiden när de som kuggat på förhören fick smita ut bakvägen utan den vita mössan är förbi. Även om du har kört i spanska eller skolkat dig igenom halva vårterminen kan du bära din huvudbonad och åka flak tillsammans med kompisarna. Att framtiden rätt ofta ser allt annat än ljus ut förträngs just denna dag – i stället frossas det i känslan av frihet. Att den inrutade skoltiden är över och att vuxenlivet med alla sina möjligheter ligger framför en och väntar.
Kontrollerat kaos
Alla ritualer handlar om att på ett kontrollerat sätt markera en övergång från ett tillstånd till ett annat. Man ömsar skinn för att blir någon annan. Mönstret för hur en sådan process manifesteras går igen i många kulturer. Inslag som återkommer är ofta att göra saker i grupp, att berusa sig och att förnedras eller utsättas för smärta i någon form.
-Genom att klä sig i vitt, bära studentmössa och skråla ”För vi har tagit studenten!” visar man grupptillhörighet. Och genom att bli berusad och hälla öl på varandra uppfyller man både berusnings- och förnedringsinslagen, säger Hanna Wittrock.
Så ha överseende nästa gång du blir nedstänkt av öl och nästan får trumhinnan spräckt av Avicii – det är en ursprunglig rit som pågår.
Lisa Wallström/TT
Utspringet, studentkortege och studenttåg
Formell studentexamen avskaffades 1968 – men firandet har behållits och förvandlats. Skolavslutningen avslutats med ett så kallat ”utspring”. Eleverna brukar under sång och glädjeyra springa ut klassvis ur skolan. Ofta sjunger man ”För vi har tagit studenten” till melodin av franska folksången ”Marlbrough s'en va-t-en guerre”. På skolgården väntar anhöriga och vänner med uppvaktning.
På många orter ordnas studentkorteger eller studenttåg efter utspringet. Kortegen kan bestå av traktorer med släp, bil, motorcykel, lastbilar med studentflak. Ofta smyckas lastbilsflaken med björkris, ballonger och lakan med texter, slogans eller klassnamn. (TT)