Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser inte möjligheter att fortsätta” – så säger Vy tåg om att de slutar med nattågen. Foto: Jonas Redin/SVT

Vy slutar köra nattågen till Norrbotten – vagnarna i för dåligt skick

Uppdaterad
Publicerad

Det norska tågbolaget Vy ser inte ut att fortsätta köra nattrafiken till övre Norrland. Företaget kommer inte överens med Trafikverket och tycker att lok och vagnar är i för dåligt skick.

Avtalet för nattågen till och från övre Norrland sträcker sig till december 2024. Vy kör trafiken medan loken och vagnarna ägs av Trafikverket.

Men företaget anser att skicket på fordonen varit sämre än förväntat och det har i sin tur lett till högre kostnader än beräknat.

Nattågen

– Vi är väldigt intresserade av att fortsätta köra trafiken men med förutsättningar som gör det möjligt för oss att tillsammans med vår beställare hantera risker likt brister i fordonsflottan, säger Dag Lokrantz Bernitz, vd på Vy Tåg.

Då går sista färden

Eftersom man inte kommer överens om att förlänga det nuvarande avtalet så ser det alltså ut som att Vy och Trafikverket går åt skilda håll.

Den sista körningen är planerad den 14 december och avtalet har täckt sträckan Stockholm-Riksgränsen (även om tågen stannar i norska Narvik).

SVT har pratat med Trafikverket som säger att det är praxis att det sker en ny upphandling när ett avtal går ut.

I klippen hör du Vy tåg och Trafikverket ge sin syn på situationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Trafikverket svara på kritiken från tågbolaget Vy som slutar köra nattåg till Norrbotten. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet