Kommunalrådet: Historien är viktig

Uppdaterad
Publicerad

Haparandas kommunalråd Peter Waara (S) är kritisk mot helgens demonstration i Torneå.

I helgen pågick inte enbart en demonstration mot de flyktingar som sökt sig till Torneå. Utan även en motdemonstration på den svenska sidan. En av dem som deltog i motdemonstrationen var Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda.

– Det finns flera skäl till varför jag deltar. Det humanitärt skälet är ett. Jag tycker inte att man ska göra skillnad på människor oavsett nationalitet. Det är en grundläggande mänsklig fråga. Det andra skälet har att göra med min roll som kommunalråd. Vi har ju samverkan med Finland och Torneå sedan lång tid tillbaka. Och jag tycker inte att det finns skäl att resonera i termerna ”stäng gränsen”. Det är trams! säger han.

#flykt

”Historien är viktig”

– Reaktionen att det fanns motdemostranter på plats var väldigt positiv och visar att det finns goda krafter i samhället också, säger Peter Waara som var en av motdemonstranterna.

Han är även kritisk till att det är just en del finländare som vill stänga gränsen med tanke på historien.

– Man glömmer lätt bort det som hände för 72 år sedan. Hade vi stängt gränsen då hade det varit problem för våra finska medsystrar och medbröder. Historien är ofantligt viktig så det inte blir en ny tragedi, säger Haparands kommunalråd Peter Waara (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet