Mikael Lekfalk, kommundirektör, säger att det är många förvaltningar som ska vara med och spara.

Ytterligare besparingar väntar i Luleå – tar in konsult

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades tjänstemännens förslag till besparingar på 110 miljoner kronor som Luleå kommunen måste göra till 2022.

Tjänstemännens förslag innebär att kommunen ska ta hjälp av en extern konsult som ska hitta besparingar på  50 miljoner kronor i verksamheten.

– Anledningen till det är vi själva jobbar fram väldigt många förslag och vi har många bra idéer också. Samtidigt  så tror jag att vi ska vara ödmjuka inför att vi inte ser allting själva, man kan lätt bli hemmablind. Så externa ögon som tillsamman med oss  tar fram förslag på vad vi kan göra, tror jag kommer att ge väldigt stor effekt, säger Mikael Lekfalk kommundirektör.

Barn och unga prioriteras

I förslaget prioriteras barn och unga samt tillväxtfrågorna vilket innebär att pengar måste sparas på andra håll som socialförvaltningen. 

-  Socialförvaltningen är sen stor organisation där vi måste titta på både bland annat äldreomsorgen och försörjningsstöd för vuxna men vi tittar på allt som inte kommer att försämra läget för våra barn och unga.

drar ner på investeringstakten

Som Lekfalk säger är det många förvaltningar som ska vara med och spara.  Och kommunen föreslås också dra ner på investeringstakten.

– Vi har ju jobbat så att pågående investeringar slutför vi som brandstationen och Hertsö badhus men den stora förändringen är att vi inte stoppar in så mycket nytt.

Det blir nu upp till politikerna att ta ställning till tjänstemännens besparingsförslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer