Talma sameby begär i en skrivelse till regeringen att staten ska sluta sälja jakt- och fiskekort inom dess områden – och överväger att följa Girjas exempel och stämma staten, . Foto: Vidar Ruud/TT

Talma sameby skriver till regeringen – kräver rätten till jakt och fiske

Uppdaterad
Publicerad

Även Talma sameby utmanar staten i den principiellt viktiga frågan om jakt- och fiskerätten i fjällen.

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. Samebyn begär i en skrivelse till regeringen att staten ska sluta sälja jakt- och fiskekort inom dess områden – och överväger att följa Girjas exempel och stämma staten, .

I Girjasmålet i vintras slog Högsta domstolen fast att samebyn genom urminnes hävd har rättigheterna till jakt- och fiske. Aslak Allas, ordförande i Talmas sameby, anser att de uppfyller samma kriterier.

– Vi är ju ursprungsbefolkning här så vi anser att det är vi som har upplåtelserätten till jakt och fiske, och sedan anser vi att länsstyrelsen klarar inte av sitt uppdrag med att upplåta utan att det blir stor, avsevärd olägenhet för renskötseln i byn, säger han till Ekot.

Landbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger i en kommentar till Ekot att hon vill att frågan om jakt- och fiskrättigheterna ska lösas politiskt, och inte via domstol av enskilda samebyar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet