Arkivbild. Foto: SVT

Flera strandade på Alntorps ö

Uppdaterad
Publicerad

Utflyktsbåten M/S Plaskus drabbades av någon form av problem under onsdagen. Enligt uppgift ska ett 150-tal personer ha blivit strandade på Alntorps ö utanför Nora.

– Nu har det blivit något färre. Privatpersoner har ställt upp och skjutsar hem folk med sina båtar, säger Ola Englund Hoelstad, vid Englas skafferi.

Under dagen ska utflyktsbåten Plaskus som transporterar besökare från Nora till Alntorps Ö ha drabbats av något form av haveri. Enligt Ola Englund Hoelstad som arbetar på ön var ett 150 tal personer strandade på ön. Vid 17.45 ska ett 80-tal personer fortfarande vara kvar på ön.

– Det har varit en fantastisk respons från privatpersoner som ställt upp och forslat över människor i sina egna båtar. Just nu ser jag sex båtar som är här och hjälper till. Dessutom är kommunens lastpråm här nu, säger han.

Frågat kommunen tidigare

Ola Englund Hoelstad driver Englas skafferi på ön och enligt honom har de påtalat problematiken som kan uppstå om Plaskus skulle gå sönder tidigare för kommunen.

– Vi har tidigare frågat kommunen vad man har för beredskap ifall det skulle hända och jag tycker inte att vi fått något bra svar. Men den här situationen verkar lösa sig tack vare privatpersoner, säger han.

Oklart när båten är lagad

Enligt Isabella Landström, kommunchef vid Nora kommun, är det oklart om båten är lagad tills imorgon.

– Vi har ett avtal med en firma som ska sköta vår båt. De är kontaktade och ska titta på det här. Vi ska stämma av imorgonbitti, säger hon.

Vilken beredskap har ni för den här typen av händelser?

– Det vi gör vid den här typen av händelser är att vi har en flotte och vi tar kontakt med olika personer som kan hjälpa. En av våra vaktmästare i beredskap tog sig så fort som möjligt till ön med kommunens pråm och körde över personer. Sedan har jag fullförståelse att vissa blev oroliga eller upprörda, säger Isabella Landström.

På torsdagsmorgonen meddelar Nora kommun att Plaskus kommer avgå som vanligt och följa turlistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.