150 av de anställda kommer att få lämna Ovako i Hällefors. Foto: SVT

150 varslade från Ovako

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet. 150 anställda kommer att få lämna Ovako i Hällefors. Tommy Faltin, IF Metall, berättar att det finns mycket oro bland de anställda på arbetsplatsen idag.

Tunga besked nådde personalen på Ovako i Hällefors idag. 150 tjänster försvinner från järnverket. Ännu har inga besked kommit kring vilka av de varslade som kommer att sägas upp när beslutet träder i kraft. Varslet på Ovako lades i november föregående år från Ovakos sida talar man om att det hela är en del av organisationens omsktruktureringsprogram. Nu är det alltså klart hur många från Ovakos avdelning i Hällefors som berörs av det tidigare varslet.

Oroligt på arbetsplatsen

Tommy Faltin, ordförande IF Metall på Ovako i Hällefors, berättar hur det ser ut på arbetsplatsen i nuläget.

– Det är ett varsel på 150 personer, men vi har ännu inte haft några förhandlingar kring detta. Det är klart att det är oroligt ute i leden, framförallt de yngre är mycket oroliga. Många av dem är övertygade om att de kommer att få gå på grund av anställningstid, säger han.

Omställningsföretag

Tommy Faltin berättar att det redan nu är klart vilket så kallat omställningsföretag som kommer att ha hand om de varslade från Ovako i Hällefors.

– Vi har bestämt vilka som vi ska vända oss till. De kommer att ta hand om de varslade och se till att de får någonstans att vända sig. Det kommer ju att rulla på ett bra tag framöver. Att folk får gå från arbetsplatsen kommer inte ske förrns ungefär ett år framåt. Fram till dess får vi göra det bästa av situationen, säger han och forsätter.

– Det är ju såklart väldigt tråkigt. Men bestämmer de sig för att omorganisera är det inte mycket att göra tyvärr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.